Пламен Бобоков Пламен Бобоков, задържане, Софийски районен съд
сн. БГНЕС

Пламен Бобоков с трето обвинение

Бизнесменът Пламен Бобоков е с ново, трето обвинение. То е за държане без регистрация на археологически обекти.

По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности, съобщават от прокуратурата.

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе. За престъплението, за което Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права.

Пламен Бобоков е разследван заедно с брат му и за незаконен внос и преработка на опасни отпадъци. Самостоятелно е обвиняем за търговия с влияние заради чатовете му с президентския секретар Пламен Узунов.

Той е на свобода е срещу две парични гаранции – от един милион лева и от 10 хиляди лева.

А брат му – Атанас Бобоков, в петък напусна ареста след почти половин година там срещу гаранция от рекордните два милиона лева.

- реклама -