Плакати „Оставка!“ посрещнаха Калина Константинова в НС (СНИМКИ)

Цялата парламентарна груба на ГЕРБ посрещна вицепремиерката Калина Константинова при влизането ѝ в пленарна зала.

Тя е там, за да обясни създалия се безпрецедентен хаос с украинските бежанци, празните автобуси и влакове.

От ГЕРБ са категорични, че Константинова трябва да подаде оставка за проваления план за закрила на бежанците.

Докато виждаше плакатите с надпис „Оставка!“ Константинова отчете, че властите са създали импровизиран детски кът и сложили книжки в празните автобуси и влакове за историята и традициите на България, преведени на руски език.

„Справихме се с предизвикателство, което България никога не е посрещала!“, обяви тя.

„Бежанците за които отговаряше ГЕРБ живяха месеци наред в далеч по-лоши условия и затова отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност“, обяви изнервена Константинова, като визираше мигрантите от Сирия и Афганистан.

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете Калина Константинова.

3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където няма да прекарат повече от 48 часа, каза вицепремиерът.

„Останах изненадана, че отново намесихте ГЕРБ в несправянето си с бежанската вълна. Може би е защото точно вие бяхте съветник на Румяна Бъчварова по темата, когато тя беше министър и отговаряше за бежанската вълна тогава. Единствено доброволците и общините заслужават адмирации за свършеното. Нито вие или правителството може да се похвали с напредък или по-добро отношение към бежанците от Украйна. Само веднъж посетихте Варна, предимно ползвайки това мероприятие в началото на кризата. Обявихте, че в Елхово и Сарафово са настанени близо 600 души, от близо 50-те хиляди бежанци, колко очаквате да бъдат преместени и има ли решение тези хора да бъдат настанени в държавни бази? Това е важно, защото по този начин вие ще лишите всички държавни служители от планираните им почивки, хора които си плащат данъците и вашата заплата?“, запита Десислава Атанасова.

Депутатът от ИТН Иво Атанасов припомни, че винаги е имал съмнения за внедрени кадри на ГЕРБ в „Продължаваме промяната“, което се е потвърдило и днес. Той запита още дали има правно основание да се предоставят държавните бази, а Константинова обяви, че това е с решение на Министерски съвет и административният път е извървян.

Константинова обяви също така, че държавните служители ще намерят място в сърцето си да помогнат на бежанците и да намерят алтернативни варианти за почивка.

 

- реклама -