Турция

ПКК пое отговорност за вчерашното нападение в Турция

Забранената в Турция Кюрдска работническа партия пое отговорността за смъртоносното нападение срещу полицейски участък в Югоизточна Турция, при което загинаха шестима души, предаде AFP.
„Голяма самоубийствена атака беше извършена срещу централата на полицията на фашистките държавни сили в град Мидят от нашето командване“, се казва в изявление на ПКК. В него се казва още, че участъкът е бил място, където „всякакви мръсни планове и натиск“ са били прилагани на „нашия народ и нашите ценности“.

Припомняме, натъпкан с експлозиви автомобил избухна до сградата на централния полицейски участък. Загинаха трима полицейски служители и трима цивилни.

При атенататът в Мардин загина и 32-годишната полицайка Нефизе Йозсой, родена през 1984 г. в село Чифлик до Кърджали. Тя се е установила в Турция с родителите си през 1989 г. Йозсой е била командирована в Мидят и след месец е трябвало да се завърне при семейството си в Одрин.

Истанбул
Погребение на жертвите на терористичния акт в Истанбул от 08.06.2016

Днес премиерът на страната Бинали Йълдъръм отхвърли категорично всякакви възможности за преговори с ПКК. От средата на миналата година, когато тогавашното правителство прекрати премирието, броя на бомбените атентати, за които отговорност поема ПКК нарасна. Те най-вече са насочени срещу полицията и армията. Увеличиха се и правителствените операции в югоизточните части.

- реклама -