пица

Пица и зеленчуци радват астронавтите на Международната космическа станция

Някога към Космоса се тръгваше само с дехидратирани резенчета плодове и торбички с течна храна. Е, еволюцията остави всичко това в миналото, защото днес астронавтите на Международната космическа станция имат далеч по-разнообразно меню.

Пица в Космоса

От НАСА разпространиха снимка как тримата космонавти – американеца Ричард Арнолд и колегите му от Русия Олег Артемиев и командир Антон Шкаплеров се готвят да хапнат вкусна италианска пица с пеперони и моцарела.

Друг астронавт от САЩ – Скот Тингъл пък има мини зеленчукова градина на борда на МКС. От растенията в орбиталната лаборатория са взети ботанически проби, които са изпратени замразени на Земята чрез товарния кораб Dragon SpaceEX. Те ще бъдат анализирани от учени от НАСА и Университета на Уисконсин.

Инженерите на полета на НАСА Рики Арнолд и Дрю Фесул пък са изпратили проби за кръв и урина за биомедицински експерименти. Изследователите анализират пробите, тъй като непрекъснато проучват как човешкото тяло се адаптира към продължителните периоди на безтегловност.

Резултатите ще помогнат на лекарите да предоставят терапии за поддържане на здравето на астронавтите в космоса и хората на Земята.

- реклама -