Писмо от „Титаник“ продадено за рекордна сума (СНИМКА)

Писмо на пътник, загинал при потъването на трансатлантическия параход „Титаник“, бе продадено на търг във Великобритания за рекордните 126 000 паунда.

Търгът бе организиран от аукционната къща Henry Aldridge & Son („Хенри Олдридж енд Сън“) в градчето Девицес, графство Уилтшир.

Писмото е било написано от пътника от първа класа Александър Оскар Ховерсън на 13 април 1912 година, денонощие преди фаталния сблъсък на лайнера с айсберг.

Той адресирал писмото до майка му, която живеела в Ню Йорк.

Писмото е от три страници. То е едно малкото запазени ръкописни артефакти на пътници на „Титаник“. Намерено било в джобен тефтер на Ховерсън, след като било открито неговото тяло. Впоследствие ръкописът бил изпратен до адреса и оттогава се съхранява като семейна реликва.

До момента рекордът от продадено на търг писмо от „Титаник“ бе установен през 2014 година, когато лотът бе купен за 119 000 паунда. Писмото е било написано 8 часа преди инцидента.

Освен това на сегашния търг бе продадена за 76 000 паунда връзка ръждясали ключове, принадлежала на стюард, която успял да се спаси. Отделно неизвестен купувач придоби за 24 000 паунда непубликувани до момента снимки на парахода.

„Титаник“ бил и пощенски кораб, освен пътнически лайнер. Той е трябвало да доставя писма и бандероли в САЩ.

Новият параход предприема единственото си плаване на 10 април 1912 година, тръгвайки от английското пристанище Саутхямптън.

В нощта на 14 срещу 15 април той се сблъсква с айсберг във водите на Северния Атлантик и потъва след 2 часа и 40 минути. Загиват 1500 души, а 712 пътници и членове на екипажа успяват да се спасят.

- реклама -