Back view of a couple watching TV on sofa in the living room. Man is changing channels.

Пиша и говоря правилно! Започват новите риалити формати!

Пиша и говоря правилно! Започват новите риалити формати!

Започват новите риалити формати по телевизията. Думата риалити е съществително име от среден род и е в единствено число – едно риалити. Грешно е да се изпише реалити.

В множествено число думата е риалитита, а ако трябва да се членува, става риалититата.

Най-често се пише отделно от съществителното име, което следва – риалити шоу, риалити формат. В правописния речник на БАН думата е дадена като дублетна – риалитишоу.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Гледайки към небето дъждът заваля. По предното и задно стъкло на автомобила започнаха да падат едри капки дъжд, а гърмотевичната бурия ни връхлетя с пълна сила. Трябваше бързо да се преместиме, защото улиците изведнъж се превърнаха в реки.

Деепричастията трябва да се употребяват внимателно – подлогът трябва да извършва едновременно две действия. В първото изречение деепричастието гледайки е употребено неправилно, защото подлог е съществителното име дъждът, но е ясно, че човекът гледа към небето. По-правилно е да се каже: Докато той гледаше към небето, дъждът заваля. И в двата случая трябва да се постави запетая. Във второто изречение двете прилагателни имена предното и задното трябва да се членуват, защото говорим за два различни обекта. Словосъчетанието гръмотевичната буря има нужда от редакция. Глаголът преместим е сгрешен. Правим проверка, като го поставим в 1 л., ед. ч. – да преместя/ да преместим.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Внимателно прочетах писмото и се наложи, да нанеса някой корекций в него. После сгънъх листа и го поставих в плика като залепих нова марка. Пуснах го в пощенската кутия, но се присетих, че една две грешки съм пропуснал. Обаче, нямаше какво да направя повече.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -