Пиша и говоря правилно! Време е за подаръци!

Свързваме декември месец с подаръците. Чудим се на кого какво да подарим, откъде да го купим. Правим си сметка на парите. И докато мислите ни са заети с важните въпроси, може да изпаднем в неловко положение – как се пише подарък.

Думата е изключение и тук правилото, че пишем Ъ, ако в множествено число то изпада, не може да се приложи. В порядъка на изключенията влизат съществителни имена от мъжки род с наставка –ЪК: камък – камъни, пламък – пламъци, подарък – подаръци, замък – замъци.

Думите облак – облаци, призрак – призраци, признак – признаци се пишат по правилото, въпреки че завършват с наставка –ЪК. Ако имате притеснение, можете да проверите думите в правописния речник.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Изведнаж задуха силен вятар и времето се развали. Бяли облаци покриха небето и зъваляха едри снежинки. Ових главата си със шал и тръгнах към местото на срещата.

Има грешка в наречието изведнъж, както и при съществителното име вятър. В прилагателното име бели има променливо Я, което преминава в Е заради меката сричка след него. В съществителното мястото променливото Я се запазва, защото следва твърда сричка и ударението пада върху Я. Има грешка представката на глагола заваляха. Глаголът увих също е сгрешен, при съмнение най-добре е да го проверите в речника. Предлогът С пред съществителното име шал не бива да се удвоява.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Пламака в къмината заигра весело и изведнъж се появи дядо Коледа. Бялобрадия старец държеше в ръцете му цял чувал с подараци който трябваше да раздаде на послушните деца.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

- реклама -