Малдивите, пътуване, МВнР

Пиша и говоря правилно! Време е за пътуване!

В последната седмица на август пътуваме най-много, а при пътуване често ни се налага да даваме указания за посоката на движение. Ако се разбираме устно, проблем няма. Но ако трябва да напишем указанията, е добре да си припомним, че наречията за място се пишат слято с предлога.

Завийте наляво и тръгнете нагоре, на втората пряка завийте надясно.

Слято се пише и наречието докрай.

Ще изминем целия път докрай.

Ако обаче използвате съществителното край, трябва да го напишете отделно.

Отидете до края на улицата.

Лесно се разпознават. Съществителното може да се членува: края.

Отделно се пише и от край до край.

Това лято минахме България от край до край.

Слято се пише докога:

Докога ще го чакаме този влак?

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Непознатият мъж врътна ключът и бутна по-лека вратата, която първо изкърца, а след това изтрещя и с гърмовен шум се струполи на пода. Едната дъска се цепна по дължина и образува пукнатина през, която можеше да се види долния етаж.  

Съществителното име ключът в изречението трябва да бъде с кратък определителен член: непознатият мъж врътва ключа (него). Полека е наречие и се изписва слято. Изскърца има представка из и корен скърца. В думата гръмовен има грешка в подвижното Ъ, глаголът строполи се пише с О. При сложните съюзи запетаята се пише преди предлога през която. Прилагателното долният следва да се членува с пълен определителен член: можеше да се види (той) долният етаж.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Пътническия влак за Стара загора потегли от Втори коловоз. Наизлизане от Гара София се чуха първите гърмотевици, осетихме и поривите на вятъра, за това побързахме да затворим двата прозорци. Дъждът се изля, като из ведро, а светкавиците раздираха небето. Ние побързахме да снимаме прекрасната къртина.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -