пиша, говоря, вкъщи, в къщи,

Пиша и говоря правилно: Време е за кандидатстудентски изпити!

Повечето университети вече заявиха, че ще приемат студенти с оценките от матурите, но за част от специалностите ще се държат кандидатстудентски изпити. Прилагателното кандидатстудентски се пише слято, докато съществителното име кандидат-студент се изписва полуслято. При прилагателните имена правилото гласи, че слято се изписват сложни думи, при които първата част пояснява втората – тъмносин. Ако двете части са равноправни, се изписват полуслято – синьо-зелен. Проверката при съществителните се прави, като се членуват. Ако членуваме първата част, ги пишем отделно: къщата музей /къща музей/. Ако членуваме втората част, ги пишем полуслято: министър-председателят /министър-председател/.

Когато броим лица, трябва да използваме обикновено множествено число:

На изпита се явиха 250 кандидат-студенти.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Незнам дали е възможно да муго кажа направо и, дали ще ме разбере правилно? Ще рискувам, но може и да згреша.

Не знам се пише отделно, защото глаголите се пишат отделно от отрицателната частица НЕ. Му и го са кратки местоимения и тъй като са две думи, също се пишат отделно. Пред въпросителната дума дали не трябва да се пише запетая. Първото изречение е съобщително, а не въпросително, затова е правилно в края му да се постави точка. Думата сгреша се пише с представка С /в българския език няма представка З/, коренът е греша.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

На фона на тъмно-синьото море, ярко-червения залез претставляваше впечатляваща картина. Погледът на пом-режисиорът се плъзна с вълнение над камерата и обхвана надигащите се вълни.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -