сн. БНР

Пиша и говоря правилно! Властта под карантина!

Удвояваме съгласната Т на границата на две морфеми. Когато съществителното име от женски род завършва на Т и трябва да се членува, добавяме ТА.

Властта под карантина!

Пролетта идва.

Често обаче може да се допусне грешка при съществителни имена от ж. р., които завършват на друга буква.

Живопис – при членуване става живописта.

Понякога грешно се добавя Т: опастност, порастна

Правилно е: опасност, порасна

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Неможе да повярвам, че през зимата може да има толкова хубаво време. Като погледна през прозореца виждам усмихнатото слънце и няколкото кокичета в цветната леха. По нататък се показват пъпките на няколко цвята иглика. Пролета приближава, въпреки, че по календара още е далече.

Частицата не се пише отделно от глаголите. В този случай трябва да изберем мога, тъй като подлогът е аз, не е написан, но се подразбира. Във втория случай може да има е използвано в смисъл, че има възможност. Второто изречение започва с подчинителна връзка, затова след подчиненото изречение трябва да се постави запетая Като погледна през прозореца,… По-нататък трябва да се напише с тире, защото степенуваме наречие. Пролетта се пише с двойно Т, тъй като съществителното име завършва на Т, а след това се добавя определителният член ТА. Въпреки че е сложен съюз, запетаята не бива да разделя двете думи.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Пламака на свеща потрепна и исгасна. Настъпи пълен мрак и двамата приятеля трябваше да стъпват внимателно по глаткия под за да не подхлъзнат. Лицата им бяха побеляли, а ръцете им трепереха.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -