Пиша и говоря правилно! Ваксините създават проблеми в правописа

Темата за ваксините беше основна тази седмица, но прави впечатление, че у пишещите остана въпросът – трябва ли имената на фирмите производителки да се поставят в кавички, или – не. Ясно е, че ако изберем латинските букви, кавичките отпадат. Но ако искаме да напишем фирмите с български букви, какво трябва да направим?

Правилото гласи, че в кавички се поставят имената на институциите, фондове, училища и др. В този смисъл имената на фирмите също трябва да бъдат в кавички, когато се пишат на кирилица: „АстраЗенека“, „Пфайзер“, „Модерна“. Друг е въпросът, че дори на официалните си сайтове фирмите са изписали имената си на български език без кавички. Така е по-лесно, а и е явно под влиянието на чужд език. Ако обаче не искаме да нарушаваме правилото, трябва да изберем следните варианти.

В България бяха доставени нови количества на ваксината „АстраЗенека“.

Продължава ваксинирането с ваксини на „Модерна“ и „Пфайзер“.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Обработени са 210 протоколи, от тях става ясно, че в Народното събрание от нашата партия ще влезнат 10 депутата. С избирателите ще се срещнеме по късно пред Министерски съвет.

Думата протоколи трябва да бъде в бройна форма, защото е предмет – 210 протокола, а при думата депутати използваме обикновено множествено число – 10 депутати. Правилно е да се каже, че те ще влязат, защото няма дума влезнат. Граматична грешка е допусната в глагола срещнем, малко тире трябва да има във формата за степенуване по-късно, а Министерски съвет трябва да се членува, тъй като е една единствена институция и всички знаят за нея. Избираме кратък определителен член, правим проверка пред него.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

В страната ни са регистрирани 1100 нови случаи на Covid – 19. Новите случаи представляват около 10% от направените 11 000 тестове. Продължава ваксинирането с ваксини на „Пфайзер“ и Модерна. Фирмите-производителки обещаха нови доставки.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -