Пиша и говоря правилно! В сезона на протестите – „за“ или „против“?

В последно време все по-често чуваме словосъчетанието протест в защита. И си зададох въпроса дали въобще може да има такава комбинация. Думата протест има негативна оценка и хората протестират срещу, заради. Подобно е тълкуването и на синонимите – недоволство, негодувание, възмущение, неодобрение.

Така хората могат да се съберат на протест срещу отстраняването на някого. Както и да се съберат в подкрепа на отстранения.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Гласът му, обаче, заглъхна сред останалият шум на улицата. И автомобили, и камиони свириха с клаксоните, и се опитваха да минат на пред в колоната. Най после дойде реголировчик, които въдвори ред и движението беше нормализирано.

Трябва да махнем запетаите около обаче, защото тук има роля на вметната дума и според правилото не се огражда от запетаи. Миналото причастие останалият в изречението трябва да е с кратък определителен член, защото пояснява непряко допълнение – сред него. Във второто изречение глаголът свиря е употребен в минало свършено време, но е необходимо да бъде използвано минало несвършено време – свиреха, защото действието продължава в миналия момент. Пред третото И запетаята трябва да се премахне, защото съюзът въвежда ново изречение. Наречието напред следва да бъде написано слято. Степенуваното наречие най-после се пише с тире. Съществителното регулировчик трябва да бъде коригирано, а относителното местоимение който трябва да бъде съгласувано с регулировчик.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Разхождайки се, заваля дъжд, и затрещяха гърмотевици. Наложи се да се скриеме в една малка къща, която искочи на сред полето. Гостоприемните домакини ни почерпиха с бяло слатко и кафе, и ни поканиха отново да им гостуваме. Но, когато си тръгнахме, разбрахме, че благодарение на дъжда градинката им беше наводнена.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -