Пиша и говоря правилно! В седмицата на страданието и надеждата!

В седмицата на страданието и надеждата! Страданието, страхът и надеждата са водещите чувства в последните дни. За съжаление, спасителните операции вече приключват, а с тях и надеждата за откриване на още оцелели в опустошителното земетресение в Турция и Сирия постепенно намалява.

В такива текстове често използваме вметнати думи, за да придадем емоционална окраска на речта. Добре е да знаем, че изрази като за съжаление, за щастие, за нещастие, от една страна, от друга страна, честно казано, казано по друг начин, първо, второ и др. се ограждат със запетаи.

Честно казано, хората, преживели ужаса на земетресението, никога няма да могат да преодолеят нанесената психическа травма.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Благодарение на калта се изцапахме целите, и нямаше как да влезнем в двете институций с калните обувки. Опитахме се да се поизчистиме, но стана още по лошо и се отказахме. Насрочихме нова срещта за утре, но имаме впред вид, че ще се наложи да си вземем и чисти обувки.

Думата благодарение е използвана неправилно, в случая е подходящо да се използва предлога заради, тъй като изразът има негативна оценка. Между двете прости изречения няма запетая, тъй като връзката е съчинителна. Правилно е да използваме глагола влезем, а съществителното име институции се пише с двойно И, тъй като е в множествено число. Граматична грешка има в глагола поизчистим, а при степенуването на качественото прилагателно име по-лошо се пише тире. Думата среща е написана с грешка, тя не е членувана, затова буквата Т е излишна. Наречието предвид се пише слято и без В.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Излезна нов списък с санкций по закона Магнитски. В него са включени лица, който са с обвинения в корупциони действия и злоупотреба. Списъка с лицата е публикуван от Министерство на финансите на САЩ.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -