СЗО, учебна година, начало, отговори, деца, мерки Закон за училищното и предучилищно образование, деца,

Пиша и говоря правилно! В кой клас си вече?

Учебната година започна и децата много често трябва да отговарят на въпроса: „В кой клас си вече?“. В устната реч е лесно, но проблемите възникват, когато трябва да го напишем. Разбира се, грешка няма да допуснем, ако пишем само с букви: първи, втори, трети… Проблемите идват, когато решим да използваме и цифра. Вече съм писала статия защо е правилно 5-и, а не 5-ти. Сега ще покажа много по-лесен начин – след цифрата поставете точка. Уча в 7. клас на 5. ОУ „Иван Рилски“.

Ако не сте сигурни, погледнете кориците на учебниците. Издателите са избрали този метод на изписване и то не от днес.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

С настъпването на Септември – месецът на изобилието, запретваме ръкави и започваме да правим зимнина. Най-напред отидах да пазаря. Купих 5 кг. чушки, по 5 кг. червени и сини домати, моркови. Наложи се да нарендам няколко моркови и си нараних ръцете.

В средата на изречението месеците и дните се пишат с малка буква – септември. Съществителното име месец в първото изречение трябва да е членувано с кратък определителен член – на него/ на месеца. Има грешка в двата глагола във второто изречение – отидох да пазарувам. При съкращаване на мерните единици не слагаме точки – купих 5 кг чушки. В последното изречение правилно е да се използва глагола рендосам, трябва да се поправи и бройната форма – няколко моркова.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от п

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

В класът на мойта приятелка Силвия има две много симпатични момчета, който тренират волейбол и тази седмица ни поканиха да гледаме състезание. Аз много се зарадвах и поканих няколко мой съученика. Ще станем голяма агитка.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -