Връчване на акциите на ПФК Левски в Министерски съвет - 13.05.2020 © Copyright: Ilian Telkedzhiev / LAP.bg imageslap@gmail.com +359 879 111 120

Пиша и говоря правилно! Старият и новият кабинет влизат в спор!

Старият и новият кабинет влизат в спор по въпроса за газа. А ние можем да си припомним граматичното правило, според което двете прилагателни имена се членуват, когато поясняват два обекта. Като съществителното име остава в единствено число.

Правилно е да се каже Донецката и Луганската република. Все още често го чувам с грешка.

Съществителното остава в множествено число, ако говорим за много обекти.

Разделих червените и зелените домати.

Това означава, че имаме няколко червени и няколко зелени домата.

Членуваме само първото прилагателно, ако говорим за един обект:

Младата и усмихната дама заговори първа.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Погледнах напреде и в далечината видях, че се задават два конника. Единия беше висок и слаб, а другия – по нисък. Те бързаха да се приберат в града по светло, но високата разститеност им пречеше. Когато ме видяха започнаха да викат, и да ръкомахат.

Правилните наречия са напред и назад. Трябва да редактираме бройното съществително двама конници. Във второто изречение членуваме с пълен определителен член подлозите единият и другият. По-нисък се пише с тире, защото нисък е прилагателно име. Растителност има корен расна, тук не става въпрос за представка раз. В последното изречение трябва да поставим запетая след глагола видяха, защото там свършва подчиненото изречение. Махаме запетаята пред съчинителния съюз И, защото той свързва равноправни изречения.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Гледайки към небето дъждът заваля. По предното и задно стъкло на автомобила започнаха да падат едри капки дъжд, а гърмотевичната бурия ни връхлетя с пълна сила. Трябваше бързо да се преместиме, защото улиците изведнъж се превърнаха в реки.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -