Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!

Пиша и говоря правилно! Синоптиците прогнозират валежи от сняг!

Декември и януари са месеците с най-много празнични дни. Хиляди българи отбелязват имените си дни в този период. Да не забравяме, че имен ден и именик се пишат с едно Н.

Сложните наименования на празниците се пишат слято и с главна буква – Никулден, Стефановден. Освен това можем да кажем, че отбелязваме света Варвара, свети Сава и др.

Пред име на светец свети се пише с малка буква или се използва съкращението св. Никола.

Екскурзоводът ни разказа за чудесата, извършени от свети Никола/ св. Никола.

Пишем го с главна буква, ако влиза в състава на име:

Миряните се събраха пред входа на храма „Свети Николай Чудотворец“.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

През Зимата претпочитам домашният уют. Любимото ми време е вечертта, когато се събират цялото ни семейство. Тогава всеки разказва, как е преминал денят и какви планове има за следващият ден.

Имената на дните, месеците и сезоните се пишат с малки букви в средата на изречението – зимата. В глагола предпочитам има представка ПРЕД-, а прилагателното домашният в изречението следва да се напише с кратък определителен член – предпочитам него/ предпочитам домашния уют. Съществителното име вечер е от женски род, но завършва на Р, така че при членуване не се получава двойно Т. Съществителното име семейство е от среден род, единствено число, затова то се съгласува със сказуемото – се събира цялото семейство. В последното изречение пред въпросителната дума как не се пише запетая, а прилагателното име следващият трябва да е с кратък определителен член – за него/ за следващия ден.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Въпреки, че вече е Декември месец деня е приятен и топъл, а Слънцето весело огрява планинският хребет. Решихме да се разходиме на горе в гората и да си направим пикник. За това си направихме сандвичи и чай.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -