данъци

Пиша и говоря правилно! Ще има ли правителство, или вървим към избори?

Изненадващите трусове във властта тази седмица поставиха и важни пунктуационни въпроси. По правило пред въпросителна дума не пишем запетая. Тя обаче е задължителна пред втория от двойките съюзи ли-или, дали-или, или-или, ни-ни, нито-нито и други.

Така най-важният политически въпрос в момента задължително съдържа запетая:

Ще има ли правителство, или вървим към избори?

Подобна ще е пунктуацията и в следните случаи:

Нито спокойствие, нито късмет имаше младият момък.

И се бях подготвил добре за изпита, и хубави въпроси ми се паднаха.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Замесник директорът го нямаше в кабинета му, за това го потърсих в учителската стая. Там се бяха събрали десет учителя, които обсъждаха новите разпоредби по провеждането на националното външно оценяване.

Заместник-директорът се пише полуслято /проверката се прави, като се членува сложната дума, ако определителният член пада върху втората част, се изписва с тире/, добавяме и пропусната буква Т в заместник. В изречението думата заместник-директор трябва да бъде с кратък определителен член /него го нямаше/. Затова трябва да се напише слято, защото е наречие със значение по тази причина. Има граматична грешка във второто изречение – правилно е да се напише десет учители, а името на изпита трябва да е с главна буква – Национално външно оценяване.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Гласът му, обаче, заглъхна сред останалият шум на улицата. И автомобили, и камиони свириха с клаксоните, и се опитваха да минат на пред в колоната. Най после дойде реголировчик, които въдвори ред и движението беше нормализирано.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -