ТОЛ система, пътища, тежкотоварни, камиони винетки камери електронен фиш

ИГРА с награди – Пиша и говоря правилно! Проверяват качеството на пътищата у нас!

Flashnews.bg съвместно с Академия „ Елит“ започва едномесечна кампания, свързана с общата ни рубрика „Пиша и говоря правилно“ .
Традиционно всяка неделя публикуваме текстове, свързани с българския правопис и пунктуация, защото сме убедени, че грамотността има значение.
В нея нашите партньори от Академия „Елит“ поставят малка задача, на която всеки от вас може да предложи решение в коментар под статията на страницата ни във Фейсбук. Правилният отговор ще бъде публикуван в текста, който излиза следващата неделя.
След изтичане на четирите седмици, екипът на Flashnews.bg заедно с представител на Академия „Елит“ ще изтегли 4 награди чрез жребий. В жребия ще бъдат включени всички, които са предложили решение в коментар.
Наградите са 4 книги на български автори и ще бъдат изпратени до адрес, посочен от спечелилия.
Пожелаваме успех на участниците!

Проверяват качеството на пътищата у нас, а резултатите показват, че на около 100 км трябва да бъдат направени ремонти. Да припомним, че съкращенията на мерните единици от международната система SI се изписват без точка както на кирилица, така и на латиница.

м (m) – метър, л (I) – литър, кг – килограм, км/ч – километра в час, сек – секунда и други.

Точка се поставя обаче на съкращенията час – ч., етаж – ет., месец – м. и др.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Папратите, одглеждани обикновенно като стаини разтения трябва да се пазят от студът. Прекалено високите температури в комбинациа с влажност на въздуха също не са препорачителни. Най подходящото место положение за папратите е в близос до прозорци без да се излагат на пряка слънчева светлина. През ноща те претпочитат прохладата.

Миналото страдателно причастие отглеждани има представка ОТ-, а наречието обикновено се пише с едно Н. Проверката се прави чрез прилагателното име обикновен. В случая пред като няма да сложим запетая, защото думата е предлог, а не съюз. Прилагателното име стайни се пише с Й и И в края, а растения е със С, защото коренът е расна. След растения слагаме запетая, защото там свършва обособената част. Съществителното име студът е допълнение и трябва да бъде с кратък определителен член. Съществителното комбинация трябва да завършва на Я, в края на думите след И пишем Я. Степенуваното прилагателно най-подходящото трябва да бъде изписано с малко тире. Думата местоположение се пише слято, а наречието близост също трябва да бъде коригирано. Пред подчинителния съюз без да трябва да се постави запетая. Съществителното име нощта трябва да се членува правилно, а в глагола предпочитат има представка Т.

Папратите, отглеждани обикновено като стайни растения,

трябва да се пазят от студа. Прекалено високите

температури в комбинация с влажност на въздуха също не

са препоръчителни. Най-подходящото местоположение за

папратите е в близост до прозорци, без да се излагат на

пряка слънчева светлина. През нощта те предпочитат

прохладата.

 

Благодаря на всички, които участват в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Всеки, който коментира под статията, ще участва за наградите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Дървото на животът е един от особенно привлекателните вечнозелени претставители на домашната флора. Освен, че краси дома, то закриля семейството от нещастиа. Клонките му са дебели, а листата – месести гладки и с характерен яркозелен цвят. Когато разтението е изложено на директна слънчева светлина е вазможно листата му да предобият цвят с червеникъв отенък. Ако правилно се одглежда, дървото ще цъвти в бели и розови цветове, а височината му може да достигне над два метра.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Участвайте в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на сайта flashnews.bg, така ще имате шанс да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -