пиша

Пиша и говоря правилно! Пролетта дойде!

Пролетта дойде, носейки надежда за щастие и възраждане на живота. Нека да си припомним някои правила, свързани с годишните сезони. Подобно на месеците и дните от седмицата и сезоните се пишат с малка буква. Може обаче да ги видим с главни букви като приказни герои:

Някой почука на вратата. Гошко побърза да отвори и видя, че на прага беше застанала Зимата, а всичко зад нея беше побеляло.

При членуване думата пролет получава определителния член за ж. р. –та и се получава двойно –тт-. Наставката –н- се удвоява при прилагателните есенна, есенно, есенни.

Наречията напролет и наесен се пишат слято и означават през пролетта, през есента.

Напролет животът се възобновява, а наесен природата заспива.

Ако обаче са предлог и съществително име, се пишат отделно:

Тази свежест на пролет се носеше непрестанно около нас.

В първия случай задаваме въпроса Кога?напролет, наесен. Във втория случай въпросът е Каква свежест?

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

В страната ни са регистрирани 1100 нови случаи на Covid – 19. Новите случаи представляват около 10% от направените 11 000 тестове. Продължава ваксинирането с ваксини на „Пфайзер“ и Модерна. Фирмите-производителки обещаха нови доставки.

Една от често срещаните грешки напоследък се вижда при отчитането на ежедневната статистика за болните от Covid-19. Правилно е да се използва бройната форма 1100 случая. В словосъчетанието новите случаи се използва обикновено множествено число, така че там няма да коригираме, но думата тестове трябва да бъде заменена с бройната й форма 11 000 теста. „Модерна“ трябва да бъде в кавички. Правилно е да кажем фирмите производители без тире, защото можем да членуваме първата част.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Носеики кошница с цветя пролета мина покраи мене и ми се усмихна, дарявайки ми радос и топлина. Преброих 25 зюмбюли и 15 нарциси в кошницата на младата девоика.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -