Пиша и говоря правилно! Проблеми с имената на институциите

Една от най-често срещаните граматични грешки е свързана с употребата на така наречените съставни сложни собствени наименования – имената на институциите. Правилото гласи, че това са обекти, за които всички знаем, затова те задължително трябва да се членуват.

Но хората, които стриктно спазват правилото, са твърде малко. А бъркащите вероятно са повлияни от факта, че обикновено не членуваме собствените имена.

Има грешка в изреченията: Министерски съвет се събра на първото си заседание. Министерство на здравеопазването издаде нова заповед. Българска национална телевизия представя…

Правилните варианти са: Министерският съвет се събра на първото си заседание. Министерството на здравеопазването издаде нова заповед. Българската национална телевизия представя…

Освен това репортерите се включват от Народното събрание /а не от Народно събрание/, проследяват дебатите в пленарната зала /а не в пленарна зала/, репортажите са предназначени за централната емисия /а не за централна емисия/.

В случай, че има разместване на думи в едно сложно наименование, то членуваме новата първа дума. Например: Министерството на външните работи – Външното министерство; Министерството на здравеопазването – Здравното министерство.

По същия начин ще говорим за състезание, проведено пред Националния дворец на културата, за кампания на Народната библиотека. За имената от мъжки род, единствено число важи правилото за членуване с пълен и кратък определителен член.

Вижте разликата в следващите две изречения: Прочетох това съобщение на сайта на регионална областна администрация. Регионална областна администрация – Стара Загора, обяви конкурс. Първото изречение е правилно, защото не си спомням на сайта на коя от всички 28 регионални областни администрации съм прочела съобщението. Но второто не е правилно, защото съм конкретизирала, че става въпрос за институцията в Стара Загора.

Изключение от коментираното правило за членуване на съставните названия на институции, организации, медии и др. прави малка част от тях. Не се членуват  наименованията, съдържащи числително редно, напр. Първа градска болница, Втора английска гимназия и др. Причината е, че при тях членуването би променило смисъла – Първата градска болница вероятно ще ни върне в далечното минало, когато здравното заведение е отворило врати.

Автор на текста: Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-ursove.com

https://www.facebook.com/AcademiaElit/photos/?tab=album&album_id=806557476146730

 

- реклама -