газ, природен газ, Европа, цена, поевтиняване

Пиша и говоря правилно! Проблеми с газа и газта!

Пиша и говоря правилно! Проблеми с газа и газта! Нова инфлация след спирането на газа предвиждат анализаторите. Проблеми обаче има и при употребата на думата. Трябва да е ясно, че тя се използва с няколко значения, като в зависимост от тях приема различен род.

Когато е в смисъл на химичен елемент, приема мъжки род: природен газ, боен газ, сълзотворен газ, райски газ и др.

Предстои поскъпване на природния газ.

Газът отново е на дневен ред.

Когато става въпрос за течност за горене, думата се използва в женски род.

Газта в лампата свърши, пламъкът премигна и изгасна.

Подобна е употребата и при други изречения.

Мъжът натисна рязко газта, колата подскочи и потегли.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

На Велик ден бяхме на екскурзия и си прекарахме много весело. Патувахме с автомобил, и спирахме на различни интересни места. Посетихме различни музей и старини крепости. На едно място помолихме да ни дадът да се снимаме на най високата кула.

Празниците се изписват с главна буква и слято – Великден. Глаголът пътувахме трябва да се редактира, правим проверка със съществителното път. Запетаята във второто изречение трябва да се махне, защото двете изречения са главни, а връзката между тях е със съчинителния съюз И. Съществителното име музеи е в множествено число, затова трябва да бъде изписано с И, а прилагателното старинни приема двойно Н. Трябва да се редактира глагола дадат – глаголите в 3 л., мн. ч., завършват само на –АТ или –ЯТ. Степенуваното прилагателно най-високата трябва да се изпише с тире, защото такова е изискването за прилагателни и наречия.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Въпреки, че днес е ден на Труда музейте работят, и ние решихме да си направиме разхотка. След като разгледахме експозицийте отидохме в паркът където продъллжихме да се забавляваме.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -