Пиша и говоря правилно! Проблеми с абитуриентите!

Тази седмица училищата изпратиха абитуриентите. След емоциите от напускането на класните стаи и трогателните раздели със съучениците, другата седмица на младите хора им предстоят Държавните зрелостни изпити.

Правилно е да се пише абитуриент, в множествено число съществителното е абитуриенти. При изговор хората се колебаят и често грешат коя форма да изберат: абитуриент, абитурент или абитюрент. Верен е само първият вариант.

От него произлиза и прилагателното име абитуриентски.

Да пожелаем на зрелостниците успех на изпитите!

Нека да припомним, че кандидат-студентът ще се яви на кандидатстудентски изпит. Има разлика в изписването на прилагателното и съществителното име.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

За 24-ти Май организираме шевствие и в моментът тече серьозна подготовка за празника. Провеждаме репетиций обмисляме сценарият. Очаквах допълнителна помощ, но режисиорът го нямаше и всичко трябваше да върша сам.

Има грешка при изписване на датата – достатъчно е да напишем 24 май. Месеците и дните от седмицата в изречението се пишат с малка буква. Допусната е грешка в думите шествие и сериозна. Моментът в изречението трябва да бъде с кратък определителен член – в него/ в момента. Съществителното име репетиции е в множествено число и се пише с И. След репетиции трябва да поставим запетая, за да разделим двете изречения. Думата сценарият в изречението е в ролята на допълнение и трябва да бъде с кратък определителен член. От правописна корекция се нуждае и думата режисьор, освен това тя трябва да бъде изписана с кратък определителен член – режисьора го нямаше/ него го нямаше.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Дъщерята на шевката е абитурентка и сега и предстоят матури и кандидат-студентски изпити. Макар, че е важно каква оценка ще има по Български език, тя сега учи повече по История, заради изпитът в университета.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -