Couple in loungers on a tropical beach at Maldives

Пиша и говоря правилно! Припичам се на слънцето!

Време е за плаж. През август всеки си мечтае за море, басейн или прохладата на планината. Най-добрата почивка е да се припичаме на слънцето с книга в ръка, хубава музика и разхлаждащ коктейл. Добре е да знаем, че на слънцето се припичаме. А глаголът препичам се използва в кулинарията:

Филийките се препекоха на скарата.

Допуска се грешка и в употребата на заетата от френски дума шезлонг. В множествено число правилната форма е шезлонги, а не шезлонзи. В бройна форма два шезлонга.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Оказа се безмислено да носиме много багаж, тъй като почти не обличахме топлите дрехи. Времето беше горещо и несе наложи, да отваряме двата куфари. Така и си ги върнахме, и можеше дори да неги сваляме от колата.

Напоследък често виждам грешка в съществителното име безсмислено. След представката без- следва съществителното смисъл, като значението е, че няма смисъл. Има грешка в глагола носим – проверка нося/носим. Отделяме отрицателната частица не от възвратната във второто изречение. Махаме запетаята пред подчинителния съюз да. В края на изречението използваме бройната форма двата куфара. В последното изречение пред второто И махаме запетаята, защото това не са синтактично равностойни съюзи. И тук трябва да отделим частицата НЕ от личното местоимение ги.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Десетки чадъри имаше на плажа, ние си избрахме два от тях и шест шезлонги. Заехме ги и започнахме да се препичаме на слънцето. Въпреки сянката, беше много горещо и изгоряхме въпреки, че се мазахме с защитни лусиони.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -