Пиша и говоря правилно! Поздравления за Коледа и Нова година!

Как да напишем поздравление за Коледа и Нова година правилно? За съжаление, в голяма част от честитките има допуснати правописни и пунктуационни грешки, граматични неточности, както и неправилно оформление. Най-често всички думи в името на празниците се изписват с главни букви. Да си припомним, че според правилото с главна буква се пише първата дума, всяка следваща ще бъде с главна буква само ако е име. Правилно е пожеланието:

Весела Коледа и честита Нова година!

Думата Коледа е написана с главна буква, защото е име на празник. Нова година в това изречение представлява съставно собствено име, затова първата дума от него ще бъде написана с главна буква. Думата година обаче не е собствено име, затова ще бъде написана с малка буква. В следващото изречение няма да има главни букви:

Весели коледни и новогодишни празници!

Тук няма име, а две относителни прилагателни имена, които се изписват с малки букви. Същото правило важи и при изписването на Бъдни вечер – втората дума е с малка буква.

Ето и нашата трапеза за Бъдни вечер. Пожелаваме ви весели празници, приятели!

Не забравяйте, че Дядо Коледа е име на добрия старец, затова и двете думи се изписват с големи букви. Ако още не сте му написали писмо, имате време. А ето и как да го направите:

Скъпи Дядо Коледа,

През тази година аз бях много послушна и се надявам да ми донесеш много подаръци. Искам всички да сме здрави и ако може да получа нов телефон с хубава камера.

20.12.2020                                                 С поздрави:

гр. София                                                  Илияна

Не забравяйте и да му нарисувате нещо прекрасно.

През миналата седмица ви попитахме кое от двете изречения е написано правилно. Благодарим на всички, които коментираха задачата и ги поздравяваме за верните отговори.

Баба Илийца носеше на ръце своето внуче.

Баба Илийца носеше на ръце нейното внуче.

Правилно е първото изречение. От него става ясно, че детето е собственото внуче на баба Илийца, чието име е в ролята на подлог. Във второто изречение има двусмислица.

Тази седмица ви питаме правилно ли са написани изреченията:

Скъпи Дядо Коледа,

Пожелавам ти Весели празници и те очаквам с цял чувал подаръци!

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -