пиша пиша, говоря, грешки, предвид, анцуг

Пиша и говоря правилно! Партиите провеждат консултации!

Провежданите през последните дни политически консултации отново поставиха въпроса за употребата на И и Й в края на думата. Съществителните имена от женски род, които завършват в единствено число на –ИЯ, в множествено получават окончание И, като се запазва и предишното И: партии, консултации, линии, алергии, категории.

В българския език в множествено число няма Й.

Пороите отнесоха моста и наводниха шосето.

Хората, които не бяха съгласни с новите разпоредби, излязоха на протест.

Припомням, че относителните местоимения който, която, което, които се съгласуват с думата пред тях.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Замесник областния управител посети заместник председателя на народното събрание и му постави наболелите за областа въпроси. На първо място трябва да бъде решен проблема с безводието в трите общински градове на региона.

При съществителното име заместник е пропусната буквата Т. Прилагателното име областният трябва да се членува с пълен определителен член, защото пояснява подлога управител. Заместник-председателят трябва да се изпише полуслято, в изречението правилно е с кратък определителен член, защото е допълнение. Народното събрание е институция, при която първата дума трябва да бъде с главна буква. Съществителното име област е от женски род и при членуване се получава двойно –ТТ- (областта). Във второто изречение съществителното име проблемът трябва да бъде с пълен определителен член – да бъде решен той. Правилно е да се използва бройната форма на град – трите града.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Десетки аварий оставиха двата града без вода, а на работните групи не им достига време да се озоват на подадените сигнали. Политическите партий свикаха изванредно заседание на общински съвет на, което да се вземе адекватно решение за решаване на проблема.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

- реклама -