Пиша и говоря правилно! Отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола!

България отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски. Паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена с поднасяне на цветя и венци пред паметниците в цялата страна. Да припомним, че прозвищата и прякорите се пишат само с кратък определителен член дори когато са в ролята на подлози.

Апостола на свободата е роден в Карлово.

Има разлика в смисъла на изреченията:

Вчера говорихме за Левски.

Вчера говорихме за „Левски“.

В първия случай сме говорили за Апостола на свободата, а във втория – за футболния отбор. В кавички се слагат още имената на кварталите и улиците:

Живея в квартал „Левски“, на улица „Левски“. Но град Левски се пише без кавички.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Излезна нов списък с санкций по закона Магнитски. В него са включени лица, който са с обвинения в корупциони действия и злоупотреба. Списъка с лицата е публикуван от Министерство на финансите на САЩ.

Първият глагол трябва да се редактира на излезе, което е единствената правилна форма. Допусната е грешка в словосъчетанията със санкции – удвояваме предлога и пишем И в края на думата, която е в множествено число. Името „Магнитски“ трябва да бъде поставено в кавички. Относителното местоимение във второто изречение трябва да бъде които, защото се съгласува с лица. Редактираме прилагателното корупционни. В последното изречение съществителното име списъкът е подлог и трябва да се членува с пълен определителен член. Според правилото институциите, за които всички знаем задължително трябва да се членуват – Министерството на финансите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Не довиждайки в мрака един клон ме спъна и аз се струполих на земята. В това време съперника ми заедно с неговия отбор ме отминаха със радосни викове. Аз напреднах мускулите, изправих се и продължих напред.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -