Пиша и говоря правилно! Новият министър-председател ще е старият!

Тази седмица стана ясно, че за пореден път отиваме на предсрочни парламентарни избори. Вече е ясно и кой ще оглави новия служебен кабинет. По думите на президента Румен Радев новият министър-председател ще е старият. Това кратко изречение крие граматични и правописни уловки.

В изречението има съставно именно сказуемо – ще е старият. Правилото гласи, че в съставното именно сказуемо именната част се пише с пълен определителен член. Най-лесно е да се запомни, че след спомагателния глагол съм имената /съществително име, прилагателно име, числително име/ приемат пълен определителен член.

Съществителното име министър-председател се пише полуслято. Проверката се прави, като сложната дума се членува. Ако определителният член отиде на втората дума, се поставя тире, ако определителният член е на първата дума, се пишат разделно. Най-често се греши съчетанието държава членка, което се пише полуслято. Правилно е да се пише отделно, защото се членува първата дума – държавата членка. Тире може да има, ако се получи обособена част. Ето разликата:

Държава членка на Европейския съюз ще бъде избрана за следващото заседание.

В състава на комисията влиза нова държава – членка на Европейския съюз. Тук тирето е синтактично и въвежда обособена част.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

През Зимата претпочитам домашният уют. Любимото ми време е вечертта, когато се събират цялото ни семейство. Тогава всеки разказва, как е преминал денят и какви планове има за следващият ден.

Съществителното име зимата е сезон и се пише с малка буква. Нужно е да се редактира глагола предпочитам, в който е сгрешена представката пред-. Прилагателното име домашният в изречението следва да приеме кратък определителен член – предпочитам него. Съществителното име вечер е членувано, но се пише с едно Т. Във второто изречение сказуемото се събира трябва да се съгласува с подлога семейство и трябва да бъде в единствено число. В последното изречение махаме запетаята пред въпросителната дума как, а прилагателното име следващият в изречението трябва да има кратък определителен член – за него/ за следващия.

През зимата предпочитам домашния уют. Любимото ми време е вечерта, когато се събира цялото ни семейство. Тогава всеки разказва как е преминал денят му и какви планове има за следващия ден.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Разсказаха ми на скоро една много интересна история за булка-беглец. Оказа се, че небило съвсем така, както ми го обясниха, а историята се случила преди няколко години в едно блиско село. Булката се исплашила, и точно преди венчавката избягала с кума, но после бегълците били заловени.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -