Пиша и говоря правилно! Настъпи астрономическата пролет!

Астрономическата пролет настъпи и заедно с нея дойде надеждата за щастие и възраждане на живота.

Според Виктор Крафт пролетта показва какво Бог може да направи от един мрачен и мръсен свят. А според Виктор Юго няма полза от пролетта, ако хората не се обичат един друг.

Да припомним, че в българския език сезоните, месеците и дните от седмицата се изписват с малка буква в средата на изречението. При членуване съществителното име пролет се изписва с двойно –т – пролетта.

Често персонаж от приказките е Пролетта.

Тогава изписваме с главна буква. Днес е и Ден на приказката, затова да припомним, че имената на приказните герои са изписват с главна буква: Баба Яга, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Кума Лиса и др.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Препоръчаха ми за плажа две олиа, сега се питам, кое от двете да избера? Ще се консултирам с дерматолог, за да съм сигорна, че няма да згреша. Миналата година използвах друго, но неми хареса.

Първото изречение е граматически неправилно, трябва да бъде коригирано Препоръчаха ми за плажа два вида олио.

Причината е, че съществителното име олио няма множествено число. Пред въпросителната дума кое не трябва да има запетая.

Цялото изречение е съобщително, затова въпросителният знак в края трябва да бъде заменен с точка. Има грешка в причастието сигурна, а при глагола сгреша може да се направи проверка представка с и корен греш/ка. Отрицателната частица не се пише отделно от местоимението ми.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

На вратата на хрълупата силно се почука, а сърцето на Заьо Баьо подскочи уплашено. Малката сива топка се услуша внимателно и полека престъпи на пред. Отвори вратата, но не видя никой пред себеси. Но нещо се беше променило, беше по светло, по весело, Пролета беше дошла.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -