Пиша и говоря правилно! Може/можем да направим чудеса!

Глаголът мога често води до грешки. Най-напред трябва да знаем, че той се използва в две значения

може – като възможност, разрешено е

мога – като умение

Може да направим чудеса! – този вариант показва, че имаме възможност да направим чудеса. Но дали наистина те ще се случат, зависи само от нашите умения.

Можем да направим чудеса! – имаме уменията да направим чудеса.

Експонатите може да се видят в Регионалния музей. – има експозиция, всеки има възможност да я разгледа.

Експонатите можем да видим в четвъртък. – експонатите са там, но ние имаме възможност да посетим музея в четвъртък.

Да не забравяме, че частицата НЕ се пише отделно от мога.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

На тази Нова година ще празнуваме у дома, когато ще поканим блиски и приятели, с които ще посрещнем празника. Очакваме годината, която ще промени светът, и ще донесе отново спокоиствие и нормалност.

Подчинителната връзка когато в първото изречение е избрана неуместно. Правилно е да се използва където и да се съгласува с дом /за място/. Трябва да се поправи съществителното име близки, дума за проверка – близък. Първото изречение е сложно съставно, а двете подчинителни връзки тежат. Добре е да се редактира. Може да се сложи точка след дома и да продължи с ново изречение Ще поканим близки и приятели, с които ще посрещнем празника. Грешно е изречението Очакваме годината, която ще промени светът. Така излиза, че светът /който е с пълен определителен член и така влиза в ролята на подлог/ ще промени годината. А идеята е друга – годината да промени света. След света не трябва да има запетая, защото следващото изречение също е подчинено определително. Спокойствие се пише с Й, проверка се прави, като се преброят сричките. Й не образува сричка.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Неможе да повярвам, че през зимата може да има толкова хубаво време. Като погледна през прозореца виждам усмихнатото слънце и няколкото кокичета в цветната леха. По нататък се показват пъпките на няколко цвята иглика. Пролета приближава, въпреки, че по календара още е далече.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -