пиша и говоря правилно

Пиша и говоря правилно! Любовно обяснение за Свети Валентин!

Всеки иска да зарадва любимия/любимата за Деня на влюбените. Най-често купуваме подарък и към него добавяме картичка. Обаче надписването й може да се окаже трудна работа.

Най-напред да обърнем внимание на главните букви. Когато говорим за празника, пишем Свети Валентин с главни букви. Когато говорим за светеца, ще изберем малката буква – свети Валентин или св. Валентин.

Честит Свети Валентин! Пожелавам ти много любов и щастливи мигове!

Научих много за живота на свети Валентин.

В словосъчетанието Деня на любовта само първата дума е с главна буква.

Ако решите да напишете и датата, нека да е просто 14 февруари, без да добавяте букви. Не забравяйте, че в българския език месеците и дните се пишат с малки букви.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

През последните месеци значително нарастна делът на он-лайн пазаруването. Но аз предпочитам да пазаря на място, защото така мога да се пазаря с търговците на пазара.

Думата нарасна се пише без Т. Т се добавя в случаите, когато в думата има Внараствам, пораствам, израствам. Но порасна, нарасна, израсна Т отпада. Думата онлайн се пише слято. Първата дума пазаря е използвана грешно вместо пазарувам. Втората пазаря е използвана правилно – пазаря се с търговците за цената.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

За Свети Валентин ще подаря на моя приятел хубава книга в, която има разказ за живота на Светията. На 14-ти Февруари ще празнуваме Денят на Любовта в луксозен ресторант.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

автор: Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -