Пиша и говоря правилно! Летни бури носят прохлада в края на май!

Жълти и червени кодове заради летни бури в цялата страна обявиха синоптиците през последните дни. Думата буря в ед. ч. често се изписва грешно бурия, а в мн. ч. – бурии. Правилно е да се избере само едно И. В българския език има и дума бурѝя, която означава тръба за свирене; кюнец. Освен това при прогнозата за времето е правилно да кажем, че предстоят дъждове, придружени от гръмотевици, а е грешно да кажем, че предстоят дъждове, придружени със гръмотевици.

Подобно е правилото и при изписването на сабя. В мн. ч. думата саби.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Знам, че, ако искам, да се подготвя добре за изпитите трябва да започна още от сега. Така ще имам достатачно време да се запозная в дълбочина с произведенията и да се науча, да пиша есе. Лошото е, че младите хора вече не четът книги. На мен също неми се чете.

В първото изречение са допуснати пунктуационни грешки. Между подчинителните съюзи че и ако не трябва да се пише запетая, защото първият съюз е едносричен. Запетаята пред съюза да също трябва да се махне. Запетая трябва да се постави след съществителното изпитите, защото там свършва подчиненото изречение. Наречието отсега трябва да се напише слято – има значение на от този момент. Трябва да се редактира прилагателното име достатъчно. Пред подчиненото изречение да пиша есе не се поставя запетая, тъй като то пояснява предишното изречение – какво да се науча / да пиша, а не е повторение на подчинителна връзка. Глаголите в 3 л., мн. ч. завършват само на –АТ/ -ЯТ, затова правилната форма е четат. Местоимението ми трябва да се отдели от отрицателната частица не.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

В музея в Велико Търново се сахранява уникална сабия от Руско-Турската Освободителна война. Принадлежала е на офицер, които е участвал във войната. Сабията е богато украсена с сребърни орнаменти. Тя предизвиква голям интерес у посетителите.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

- реклама -