кралица Елизабет Втора, корги
Снимка: Архив

Пиша и говоря правилно! Кралица Елизабет II – 70 години на трона!

Светът се вълнува от честванията по повод 70 години управление на кралица Елизабет II, а милиони хора остават приковани пред телевизорите, за да наблюдават безбройните събития.

Да припомним, че в изречение думите кралица и принцеса се изписват с малки букви. Но в словосъчетанието кралица Елизабет Втора числителното се пише с главна буква.

По нейното управление са се сменили 14 министър-председатели. Сложното съществително име се пише полуслято, проверката се прави, като думата се членува – министър-председателите. Ако определителният член пада върху втората част, се пише полуслято. Ако е върху първата дума, се пише отделно.

Проверка: Къщата музей беше отворена за посетители.

Така къща музей ще се изписва винаги разделно.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

В музея в Велико Търново се сахранява уникална сабия от Руско-Турската Освободителна война. Принадлежала е на офицер, които е участвал във войната. Сабията е богато украсена с сребърни орнаменти. Тя предизвиква голям интерес у посетителите.

Вторият предлог В в първото изречение трябва да се удвои, защото следва дума с начална буква В – Велико Търново. Грешка има в глагола съхранява – проверка се прави като се отдели представката СЪ- от корена хран. В съществителното име сабя има излишно И, а в Руско-турската освободителна война само първата дума трябва да е с главна буква. Във второто изречение относителното местоимение който трябва да се поправи – то трябва да се съгласува с предходната дума офицер. Удвояваме предлога СЪС преди сребърни.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Замесник директорът го нямаше в кабинета му, за това го потърсих в учителската стая. Там се бяха събрали десет учителя, които обсъждаха новите разпоредби по провеждането на националното външно оценяване.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

- реклама -