Вера Су, кораб, разтоварване, вятър
кадър: БНТ

Пиша и говоря правилно! Корабите създават проблеми и в правописа!

Потъващият кораб „Вера Су“ създава проблеми на администрацията, но паралелно с това повдигна редица въпроси и около правописа.

Сложните съществителни имена, при които втората основа е главна, а първата я пояснява, се изписват слято:

корабоплаване, платноходка

Машинно отделение – прилагателното име се пише с двойно НН, проверката е машинен.

Механизъм за управление – думата механизъм се пише с Ъ, проверката е в множествено число, където гласната Ъ изпада – механизми. Така се прави проверка и за причастието потънал – потънали. Тук обаче съмнителната гласна не изпада, затова пишем А.

Корабите акостират на пристанището.

Глаголът акостира – означава спира на брега. Той няма нищо общо с акустика – науката за звуковете, която се пише с У.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Немога да си претставя по прекрасна картина от есенна гора чиято пъстра украска превлича погледа на всеки турист. Шумуленото на падащите листа и последните слънчеви лъчи зареждат с не подозирана енергия.

Глаголите се пишат отделно от частицата НЕ. Най-често срещаната грешка е слято изписване на не мога, не знам и не искам. В глагола представя има представка, която трябва да се напише с Д, тъй като представките в българския език завършват на звучна съгласна. При степенуване на прилагателни и наречия се използва тире (по-прекрасна). Пред относителното местоимение чиято трябва да се постави запетая. Съществителното име окраска означава багра, шарка, за разлика от думата украса, окраска се пише с О. Привлича се пише с И, защото тази представка изразява прибавяне. Има грешка и в съществителното име шумоленето, за нея проверка се прави в речника. Причастието неподозирана се пише слято с частицата НЕ.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Помощник капитана извика всички моряци на палобата. Дъждът продължаваше да вали със всички сили, а мълнийте озъряваха нощното небе.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

- реклама -