Пиша и говоря правилно! Колко процента и колко депутати?

Пиша и говоря правилно! Колко процента и колко депутати? Колко процента и колко депутати? Това са основните въпроси днес. Важно е да знаем, че при лицата използваме множествено число:

няколко депутати, двама избиратели, трима гласоподаватели, четирима кандидати и т. н.

При предмети и животни се използва бройната форма:

няколко процента, два стола, три крака, четири прозореца, пет парламента и т. н.

Това разделение важи само за съществителните имена от мъжки род. При женски и среден род има само една форма.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

В класът на мойта приятелка Силвия има две много симпатични момчета, който тренират волейбол и тази седмица ни поканиха да гледаме състезание. Аз много се зарадвах и поканих няколко мой съученика. Ще станем голяма агитка.

В посоченото изречение съществителното име класът трябва да се напише с кратък определителен член в него/ в класа. Припомням, че ако пред съществителното име стои предлог, думата винаги е с кратък определителен член. Има грешки в двете местоимения. Притежателното е моята, а относителното се съгласува с думата пред него – момчета е в множествено число, затова избираме които. Трябва да оградим подчиненото изречение със запетаи, така че пред съюза И ще има запетая, защото той въвежда главно изречение. Във второто изречение трябва да се използва обикновено множествено число – няколко мои съученици, тъй като става въпрос за лица. В последното изречение бих заменила глагола – ще бъде или ще направим.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от п

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

В Народно събрание ще влезнат 240 депутата. Все още не се знае колко проценти са необходими за едно депутатско място и как ще се разпределят местата? Роля ще играят и броя на гласовете от чужбина.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -