ден, консултациите, президент, Румен Радев, партии, парламентарни групи

Пиша и говоря правилно! Кого издигат за президент?

Предстои кампания за избор на президент и днес най-често задаваният въпрос е свързан с това кого подкрепят партиите и инициативните комитети. Често обаче в речта правилната форма на въпросителното местоимение кого се заменя с неправилната кой. Да припомним, че когато става въпрос за животни и предмети, местоимението кой се използва при всички случаи:

На кой стол да седна? На кой чин седиш?

Когато става въпрос за лица от мъжки род, трябва да знаем въпросителното местоимение каква синтактична служба изпълнява в изречението. Ако е в ролята на подлог, използваме кой:

Кой ще се кандидатира за президент?

Кой ще говори на предизборната среща?

Но ако местоимението е в позицията на допълнение, следва да използваме кого:

Кого подкрепят партиите?

За кого ще гласуваш на предстоящите избори?

До кого седиш в училище?

Най-лесно проверка се прави, като заменим местоимението с той или него: той = кой; него=кого.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Още преди да се стъмне трябваше да хвана влакът за столицата. Но много се зъбавих, защото ми пречеха голямите чанти, двата куфари и чадъра. На всичко от горе заваля дъжд и отпреде ми се образува локва.

Правилната форма на глагола в първото изречение е да се стъмни. Съществителното име влакът трябва да бъде с кратък определителен член – да хвана него/влака. Има грешка в глагола забавихпредставка ЗА и корен бавя. В прилагателното големите има променливо Я, което преминава в Е заради меката сричка след него – големите. Правилно е да се използва бройната форма двата куфара. Чадърът, ако е един, трябва да бъде с пълен определителен член: пречеха ми двата куфара и той/чадърът. Наречието отгоре се пише слято. Правилното наречие е отпред.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Приятелят ми ме попита, с кой автобус ще ходя на работа, както и с кой колега имам среща преди началото на работният ден. Одговорих му, че възнамеряваме да пиеме кафе в парка пред офиса на зградата.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

- реклама -