пиша пиша, говоря, грешки, предвид, анцуг

Пиша и говоря правилно! Къде се затрудниха учениците от 7. и 10. клас на НВО?

Тази седмица мина и националното външно оценяване за седми и десети клас. Сред задачите, които по правило най-много затрудняват децата, но и дават най-голям брой точки, са текстовете за редакция. В тях са включени разнообразни грешки – лексикални, правописни, граматични и пунктуационни. За правилното изпълнение на задачата са необходими знания и концентрация. Ето част от уловките, заложени в изпита за седмокласниците. Дадено е изречението:

Той е първия българин извършил съмотно околосветско плаване с яхта.

Седмокласниците трябва да разпознаят съставното именно сказуемо е първия българин, да си припомнят, че именната част в него трябва да бъде с пълен определителен член. Пред причастието извършил трябва да се постави запетая, защото следва обособена част. А прилагателното име самотно се изписва с А, проверка правим с думата сам.

Преди това, участието му в едно от най екстремните състезания по ветрохотство във света е одбелязано като рекорд.

Това изречение също крие капани. Махаме първата запетая. Можем да заменим преди това с наречието тогава – наречията винаги са обстоятелствени пояснения, а те не се ограждат със запетаи. Най-екстремните пишем полуслято, защото екстремните е прилагателно име. Поправяме и думата ветроходство, като правим проверка със съществителното име ход. Предлогът ВЪВ става В, тъй като следва дума с друга буква. Причастието отбелязано също е сгрешено – представка ОТ, плюс корен белег. В случая пред като няма да слагаме запетая, защото е сравнителна дума.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

С интерес изгледах вчерашният мач. Много исках да спечелят Италиянците, но противника им беше по силен и със право победи.

Прилагателното име вчерашният в посоченото изречение трябва да бъде с кратък определителен член. Правим проверка, като заместваме с той/негоизгледах него. Но съществителното противникът във второто изречение трябва да бъде с пълен определителен член – той беше по-силен. Съществителното име италианци се изписва с малка буква, защото в българския език народностите се пишат с малка буква, а в средата на думата след И следва А. Така че в посочената дума има две грешки. Степенуваните прилагателни имена и наречия се пишат полуслято с частиците ПО и НАЙпо-силен. Предлогът С не трябва да се удвоява, защото следва дума с буква П.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Произведението изразява дълбоко любовно чувство и за това звучи като интимно откровение. Представянето на любимата чрез детаил от нейната външност, какъвто са очите предава загадачност на

изображението.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

- реклама -