Пиша и говоря правилно! Излизам в отпуск за 5 дни/дена!

Време е за почивка. Затова трябва да си вземем отпуск/отпуска от работата. Двете думи съществуват в речта, но имат различна стилистична окраска.

Думата отпуск е книжовна и следва да бъде използвана в попълването на документи:

Моля, да ми бъде разрешен платен отпуск…

Другият вариант е предпочитан в разговорната реч:

От следващата седмица излизам отпуска.

Вярно е да кажем, че ще почиваме както 5 дни, така и 5 дена. При съществителното име ден по изключение може да се употребяват и двете форми, като в речта се предпочита обикновеното множествено число дни, а не бройната форма дена.

Ще ходим за 5 дни на море, а след това 5 дена ще катерим планините.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

По време на акцията на Полицаите бяха хванати трима водача шофирали с алкохол и пет водача с положителна проба за наркотици. Акцийте продължават, целта е да се намали риска за движение по пътищата.

Съществителното име полицаите се пише с малка буква – такова е правилото за професиите. Правилно е да се избере трима водачи/петима водачи – при лица се използва обикновено множествено число. Причастието шофирали въвежда обособена част, която трябва да бъде оградена със запетаи. Съществителното име акциите се пише с двойно И, защото е в множествено число, а рискът трябва да се членува с пълен определителен член, защото е подлог – да се намали рискът/да се намали той.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Ще пътуваме доста далеч по време на отпуската за това реших да си взема 5 дена допълнително. Така ще имам време да отпочина преди да се върна на работа, когато ме чакат безброи ангажименти.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -