пиша пиша, говоря, грешки, предвид, анцуг

Пиша и говоря правилно! Избрахме председатели, да видим заместниците!

Имаме нов парламент, предстои да бъде сформирано и ново правителство. След определяне на председателите и министрите идва ред и на техните заместници. В думата не бива да се изпуска буквата Т.

Когато „заместник“ се отнася към една дума, се изписва с тире: заместник-кмет, заместник-председател, заместник-редактор, заместник-директор.

Заместник-управителят ни извика на съвещание.

При съкращения малкото тире се запазва:

Зам.-директорът ни извика в кабинета си.

Зам.-кметът държа реч пред присъстващите.

Но когато думата „заместник“ се отнася към цяло словосъчетание, тя се пише отделно: заместник областен управител (също и: заместник-редактор, но заместник главен редактор). Съкращаването на думата не влияе на правописа: зам. областни управители /Езикови справки, БАН/.

Заместник областният управител посети нашето училище.

Сложните прилагателни имена се пишат слято:

Почуках на вратата на заместникдиректорския кабинет.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Бяхме се изморили и водача на групата предложи да поседнем на Земята. Аз вперих поглет към небето и видях звездите и Луната, който ми се усмихваха укоражително. Усетих нови сили и разбрах, че ще успея да искача върхът, без да се налага нова почивка.

Съществителното име водачът е подлог в изречението и трябва да бъде написано с пълен определителен член. В този текст земята и луната не са астрономически обекти, затова се изписват с малки букви. Думата поглед завършва на Д (проверка: поглеДИ/ глеДКа). Прави ми впечатление, че често се допуска грешка при съгласуването на относителното местоимение с предходната дума. Тук трябва да използваме множествено число – които, защото се отнася към звездите и луната. Окуражително – думата е трудна и е добре да се запомни /проверка – кураж/. Изкачапредставка ИЗ и корен качвам. Съществителното име върхът в изречението е допълнение, затова трябва да се напише с кратък определителен член (върха / да изкача него).

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Замесник областния управител посети заместник председателя на народното събрание и му постави наболелите за областа въпроси. На първо място трябва да бъде решен проблема с безводието в трите общински градове на региона.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -