дърво

Пиша и говоря правилно! Има ли незаконна сеч?

Природозащитници твърдят, че има незаконна сеч. Държавата започва проверки, за да установи дали е имало неправомерно изсичане на горите. А ние да разгледаме твърдението от езикова гледна точка.

Съществителното име сеч е от женски род и при членуване получава определителния член –та – сечта.

Прилагателното име незаконна се пише с двойно Н. Правим проверка с думата от мъжки род – незаконен. Най-често се допуска грешка при прилагателното обикновен – обикновена, обикновено, обикновени. Изписва се с една Н.

Сложното прилагателно име природозащитници се пише слято, защото първата част пояснява втората.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Внимателно прочетах писмото и се наложи, да нанеса някой корекций в него. После сгънъх листа и го поставих в плика като залепих нова марка. Пуснах го в пощенската кутия, но се присетих, че една две грешки съм пропуснал. Обаче, нямаше какво да направя повече.

Трябва да се редактира глагола прочетох от първото изречение. Често под влиянието на диалектите последната гласна се променя. Затова трябва да редактираме и глагола сгънах. Пред подчинителния съюз да не трябва да има запетая, по принцип пред да не пишем запетая. Някои корекции – в множествено число думите се изписват с И. Пред подчинителния съюз като във второто изречение трябва да поставим запетая. Правилно е да използваме глагола досетих в следващото изречение. В последното изречение обаче е вметната дума и като такава не изисква употребата на запетая.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

С настъпването на Септември – месецът на изобилието, запретваме ръкави и започваме да правим зимнина. Най-напред отидах да пазаря. Купих 5 кг. чушки, по 5 кг. червени и сини домати, моркови. Наложи се да нарендам няколко моркови и се нараних ръцете.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -