Пиша и говоря правилно! Хванаха шофьор с над 5 промила алкохол в кръвта!

Продължава черната серия на пътя, а органите на реда хванаха редица пияни и дрогирани шофьори. Рекордьор е мъж от София с над 5 промѝла алкохол в кръвта. Тази дума често се бърка при изговора. Правилните варианти са промѝл, промѝли. За бройната форма – 5 промѝла, няколко промѝла.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Вълна от съпричасност разтърси страната, след поредният инцидент на пътя. Разгневени Българи реагират срещу поредният нагал и дрогиран шофиор, които причини смърта на две млади момичета.

Има изпусната буква в съществителното име съпричастност – правим проверка с част. След страната махаме запетаята, изречението е просто, а след е предлог и затова не се налага поставянето на запетая. В случая прилагателното име поредният трябва да бъде с кратък определителен член – след него/ след поредния. Същото правило прилагаме и във второто изречение – срещу поредния. Съществителното име българи трябва да бъде с малка буква – народностите се изписват с малка буква. Нагъл се пише Ъ – проверка нагли. Има грешка и в съществителното име шофьор – след съгласна следва Ь. съгласуваме относителното местоимение който с предходната дума – шофьор. Членуваното съществително име смъртта се пише с двойно Т.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

По време на акцията на Полицаите бяха хванати трима водача шофирали с алкохол и пет водача с положителна проба за наркотици. Акцийте продължават, целта е да се намали риска за движение по пътищата.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -