пиша

Пиша и говоря правилно! Христос Воскресе!

Днес е Великден и традиционно на този ден се поздравяваме с „Христос Воскресе!“. Този поздрав не е нормиран от езиковедите, но е църковнославянски и формата му е приета за изписване. Отговорът също е църковнославянски и се изписва „Воистину воскресе!“ Изразява удивлението на хората от сътвореното чудо и се превежда като „Наистина възкръсна“.  В различни статии срещнах и други тълкувания – изписване „Во истину воскресе!“, означаващо „За истината възкръсна“. Този поздрав християните си отправят в продължение на 40 дни.

Думите възкресение и възкръсна се изписват спрямо традиционния правопис /представка въз и корен кръст/. Празниците Великден и Гергьовден се пишат с главна буква, но образуваните от тях прилагателни имена остават с малка буква и слято – великденски козунаци, гергьовденско агне.

За великденските празници сме планирали пътуване. Но на Гергьовден ще си бъдем у дома.

Думата яйце се пише с Й.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

На Цветница моя баща Здравко е именник, пожелавам му да бъде здрав и честит! На този ден в месните храмове има литургий и ние заедно отидохме на църква.

Моят трябва да бъде членувано с пълен определителен член. Проверяваме, като заместваме моят баща Здравко с тойтой е именик. Именик се пише с едно Н. В прилагателното местните е изпуснато Т, литургии се пише с двойно И, защото е в множествено число.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

За Великденските празници обекта няма да работи. Всички клиенти ще бъдат обслужени в първият работен ден следващата седмица – Сряда.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -