пиша пиша, говоря, грешки, предвид, анцуг

Пиша и говоря правилно! Грешки при изговора – как да ги избегнем?

Езиковата грамотност предполага да можем да пишем, но и да говорим правилно. То е задължително в официалното общуване. Най-честите нарушения са свързани с диалектните говори. Но има и думи, които ни затрудняват. В голяма част от тях причината е, че са от чужд произход и е трудно да се направи проверка. Днес ще говорим за някои от тях.

Наречието веднАга често се изговаря грешно като веднагА. Правилно е да се каже бюрО, а не бЮро. Сред най-разпространението грешки е множественото число на думата училище – правилно е учИлища, а най-често се чува училищА. Подобно е произношението при съществителното име съдИлища, а не съдилищА. Правилно е мОстове, дОмове, клЮчове, а не мостОве, домовЕ и ключОве. Друга разпространена грешка е при думата протИв, а не прОтив. Правилно е наУка и наУчен, рабОтя, полИтика.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Произведението изразява дълбоко любовно чувство и за това звучи като интимно откровение. Представянето на любимата чрез детаил от нейната външност, какъвто са очите предава загадачност на изображението.

Двете изречения са от задачата за редакция на текст, включена в националното външно оценяване за 10. клас. Затова трябва да се изпише слято, защото означава по тази причина и в случая е наречие. Когато се използва в речта като предлог за и местоимение това, се пише отделно. Пред като не се пише запетая, защото в случая е сравнителна дума. Думата детайл се изписва с Й – правим проверка по броя на сричките. След съществителното име очите трябва да се постави запетая, защото свършва подчиненото изречение. Думата предава е лексикално неточна, правилно е да се използва придава /добавя/. Съществителното име загадъчност също е сгрешено – изписва се с Ъ.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Предстои кандидат-студентската кампания. Ще кандидатствам в три университети като съм избрала общо пет специялности. Надявам се, че ще бъда приета още на първото класиране, и няма да се наложи да кандидатствам отново.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

- реклама -