Пиша и говоря правилно! Годината, която очакваме!

Годината, която посрещаме, идва с надеждата, че отново ще живеем нормално. Пожелаваме си да сме здрави, да сме щастливи и да бъдем с близките си.

Една от най-често допусканите пунктуационни грешки е свързана с отделянето на подчинените изречения.

Годината, която посрещаме, идва с надеждата, че отново ще живеем нормално.

Главното изречение е Годината идва с надеждата. Със запетаи трябва да оградим подчиненото изречение която посрещаме. Най-често се забравя втората запетая.

За второто изречение припомням, че пред ДА, когато е в първа позиция, не пишем запетая. Пред второто пишем запетая, защото повтаряме. Пред третото отново няма запетая, тъй като е използван съчинителният съюз И.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

С двамата ми сина отидохме на пазаря, за да купим плодове и зеленчуци за Коледната трапеза. Оказа се, че заради дъждът много от сергийте неработеха. Избрахме три банани и похапнахме слатко на връщане.

Правилно е да се използва обикновената форма за множествено число – двамата ми синове, защото става въпрос за лица. Отиваме на пазара – меката форма на определителния член след наставката –АР е само за лица. Коледната трапеза не е име, затова трябва да се напише с малка буква – коледната трапеза. Дъждът трябва да се членува с кратък определителен член – заради него / заради дъжда. Съществителното име сергиите се изписва с И, защото е в множествено число. Частицата НЕ се изписва отделно от глагола работеха. Правилно е да се напише три банана, защото за предмети се използва бройната форма. Сладко се пише с Д, проверка правим със сладък. На връщане е написано правилно – пише се отделно, защото е предлог и съществително име.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

На тази Нова година ще празнуваме у дома, когато ще поканим блиски и приятели, с които ще посрещнем празника. Очакваме годината, която ще промени светът, и ще донесе отново спокоиствие и нормалност.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

- реклама -