сн.Pexels

Пиша и говоря правилно! Гласуваме машинно!

Отново сме на избори и този път всички ще гласуваме машинно и електронно. Двете думи се изписват с двойно Н във формите им за женски и среден род, както и за множествено число. Правим проверка с формата за мъжки род, която завършва на –НЕН /електронен, машинен/.

Двойно Н се пише и във формите на някои съществителни имена с наставка –НИК: изменник, патронник, пленник, пустинник, сенник и др.

Няма двойно Н във формите на думата особен /не е особенен/ – правилно е особена, особено, особени. Подобно е и с думата фин – фина, фино, фини.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Вятърът духна силно и разлюля листовете на дървата пред зградата, блъсна прозорецът и разпиля листите подредени на бюрото. Служителят се стрестна и изпусна папката с цялата документация на пода.

Правилно е да се каже листата на дърветата, формата за множествено число на съществителното име листове се използва за хартиени листа. Думата листи се отнася към дървото, но е разговорна. Неправилно е използвано и съществителното име дървата /дърва за огрев/, в случая трябва да бъде дърветата. Сграда се пише със С /проверка – представка С и корен градя/. В изречението съществителното име прозорецът трябва да бъде с кратък определителен член /блъсна него/. Пред причастието подредени трябва да поставим запетая, защото въвежда обособена част. При думата стрес няма Т, затова е правилно да се напише стресна.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Есенните ветрове понесоха листите разпиляни по тревата и подгониха късните слънчеви лъчи. Един лъч се изгуби сред дърветата и падна право върху моцунката на Заьо, които тъкмо се събуждаше.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -