пиша пиша, говоря, грешки, предвид, анцуг

Пиша и говоря правилно! Европа е футбол!

Европа е футбол! Затова да припомним правописни и граматични правила, свързани с футболната игра. Първата буква от съставното име на спортното събитие трябва да бъде с главна буква – Европейско първенство по футбол. Останалите са с малка буква, защото не са имена. Може да използваме и латинското название UEFA EURO 2020 или просто Евро 2020. Имената на стадионите и отборите се поставят в кавички, ако ги изписваме на български език: „Олимпико“, „Лацио“, „Рома“. Припомням, че народностите се пишат с малки букви:

На терена едни срещу други се изправят италианци и датчани.

При неодушевени съществителни се използва бройна форма: пет стадиона, шест удара, седем гола. За лица се използва обикновено множествено число: шестима играчи, петима футболисти, няколко запалянковци.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

На фона на тъмно-синьото море, ярко-червения залез претставляваше впечатляваща картина. Погледът на пом-режисиорът се плъзна с вълнение над камерата и обхвана надигащите се вълни.

Прилагателните имена тъмносиньото и яркочервеният се пишат слято, защото първата част пояснява втората. Първата запетая е излишна – тук тя е отделила разширено допълнение, веднага след него има подлог. Така че няма причина за поставяне на запетая. Яркочервеният трябва да е с пълен определителен член, защото пояснява подлога залез. Представката в глагола представляваше е пред. Има правописна грешка в думата режисьор. При съкращаване на сложните съществителни имена задължително трябва да се сложи точка – пом.-режисьорът.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

С интерес изгледах вчерашният мач. Много исках да спечелят Италиянците, но противника им беше по силен и със право победи.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

- реклама -