държавен зрелостен изпит, матура, 12 клас, национално външно оценяване, 10.клас, МОН

Пиша и говоря правилно! Ето кое затрудни зрелостниците на матурата!

Последната майска матура от формата, който действаше през последните 15 години, вече е в историята. От следващата година ще има важни промени в частта по литература, но задачите по правопис, пунктуация и граматика ще си останат същите. Ето кое затрудни децата най-много:

В 1. задача грешката е в издържливи, като е нарушено правилото за подвижното Ъ. Правилно е издръжливи. Във втора задача лесно се прави проверка на сгрешената дума – параграфи. В трета задача – тържествена се пише с едно Н, проверката се прави с формата за мъжки род – тържествен. В 4. задача доколкото и десететажен се пишат слято, а при степенуване глаголите се изписват отделно от частицата. В следващите две задачи Ренесанс се пише с главна буква, правилно е няколко членове.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Надявам се на матурата да се падне тема върху романът: „Тютюн“, тъй като много ми харесва образа на Ирина. Незнам, обаче, дали ще мога да се справя, някой от подробностите не сиги спомням.

Съществителното име романа трябва да е с кратък определителен член – пред него има предлог и правим проверка върху романа/върху него. Образът обаче трябва да се членува с пълен определителен член – много ми харесва той / много ми харесва образът на Ирина. Знам е глагол и се пише отделно от частицата НЕ, а вметнатата дума обаче не изисква пунктуационно ограждане със запетаи. Неопределителното местоимение някои се съгласува със съществителното в множествено число подробности, затова трябва да бъде с И, а двете местоимения си и ги се пишат отделно.

Тази седмица ви даваме за домашно една от задачите в матурата:

В кое изречение НЕ е допусната пунктуационна грешка?

А) Това пътуване се оказа, колкото полезно, толкова и приятно за всеки един от нас.

Б) Сгушена сред дърветата хижата сякаш нарочно се беше скрила от нашите погледи.

В) Уморен, но доволен от преживяното през изминалия ден той потъна в дълбок сън.

Г) От една страна, това е добре за всички, но от друга страна, трябва да се внимава.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -