Пиша и говоря правилно! Ето кое затрудни зрелостниците на матурата!

Пиша и говоря правилно! Ето кое затрудни зрелостниците на матурата! С много вълнение и тази година мина зрелостният изпит по БЕЛ. По традиция дванадесетокласниците се затрудниха най-много при задачите с правописни грешки. Още в първата задача те се колебаха между думите немарлив и висшистка. Първата дума означава небрежен, нехаен и по-точно може да се провери с причастието занемарен, отколкото с прилагателно мърльо. При втората дума не бива да се изпуска буквата С – висше.

Във втората задача са сгрешили тези, които са забравили, че пред думи, които започват с буквата С, предлогът се удвоява и се пише СЪС. Правилото важи дори когато следва цифра – със 7%. За правилното решение на третото упражнение трябва да си припомним, че наречията се пишат слято с предлозите – навремето. Както и че куче пазач се пише отделно, правим проверка като членуваме – кучето пазач. Тъй като се членува първата дума, думите си пишат отделно.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Зрелосния изпит може да се окаже препъни камък за влизането ми в Университета. По труден ми е изпита по Български език и литература, защото има много правила и изключения. Все пак се надявам да искарам хубава отценка.

Редактираме прилагателното зрелостният, като го членуваме с пълен определителен член. Съществителното име препъникамък е се пише слято. Съществителното име университет трябва да се напише с малка буква, тъй като не е име. Прилагателното по-труден е степенувано и трябва да се напише с малко тире, а съществителното име изпитът се членува с пълен определителен член. Учебните предмети се пишат с малки букви, затова редактираме български език и литература. В последното изречение има две грешки – изкарам /представка ИЗ и основа кара/, редактираме и оценка.

Благодаря на всички, които участват в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Всеки, който коментира под статията, ще участва за наградите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Приказките на Андерсен, изпълнени с дълбоки чувства продължават да вълнуват и до днес. С творчеството си писателят донася голяма слава на своята страна затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген какъвто е и бронзовата фигура на Малката русалка. Най-авторитетното международно отличие, което се присъжда на автор или илюстратор на детска литература е наградата Ханс Кристиан Андерсен.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Участвайте в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на сайта flashnews.bg, така ще имате шанс да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -