Пиша и говоря правилно! Ето кое затрудни зрелостниците на матурата!

Край! Матурата мина! Каквото било, било. Сега остава да излязат резултатите, а ето кое затрудни зрелостниците на матурата.

Те споделят, че Вариант 13 не е бил фатален, но все пак е имало някои въпроси, които са ги затруднили. Например втора задача, в която присъства рядко използваната дума архиварят. Названията за лица с наставки –ар и –тел приемат меката форма на определителния член: аптекарят, козарят, учителят и др.

Правилна е бройната форма няколко механизъма. В теста е проверено и правило, в което често се допуска грешка – 80-годишния. Припомням, че ако се изпише с думи, е осемдесетгодишен.

Зрелостниците рядко бъркат граматичните въпроси. Не са имали затруднения с 5. въпрос, където Министерството на външните работи задължително трябва да се членува, защото е институция.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Дъщерята на шевката е абитурентка и сега и предстоят матури и кандидат-студентски изпити. Макар, че е важно каква оценка ще има по Български език, тя сега учи повече по История, заради изпитът в университета.

Сгрешени са някои съществителни имена в първото изречение.

Шефката се пише с Ф – шефове. Абитуриентка е единственият правилен вариант на тази дума от чужд произход. Кандидатстудентски се пише слято, тъй като е прилагателно име, при което първата част пояснява втората. Макар че е сложен съюз и не се разделя със запетая. Предметите в училище се изписват с малка буква, когато думата е в изречението – български език, история. Пред заради не се пише запетая, защото е предлог, а не съюз. По тази причина съществителното име след него трябва да бъде с кратък определителен член заради изпита/заради него.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Знам, че, ако искам, да се подготвя добре за изпитите трябва да започна още от сега. Така ще имам достатачно време да се запозная в дълбочина с произведенията и да се науча, да пиша есе. Лошото е, че младите хора вече не четът книги. На мен също неми се чете.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -