време, прогноза, есен
снимка: Pixabay

Пиша и говоря правилно! Есента украси дърветата с пъстра окраска!

Есента е любим за разходки сезон. Времето е приятно, а природата е божествено красива. Дърветата са украсени с пъстра окраска, а гледката ме подсети, че едно от най-трудните неща в правописа е свързано с представките О и У. Думата украса означава сбор от предмети, които целят да направят пространството по-хубаво. Пише се с У. Думата окраска означава багра, шарка, цвят и се пише с О.

За съжаление, тук е трудно да се наложи работещо правило. Моят съвет е да намерите сродна дума, при която ударението пада върху съмнителната гласна:

Училище – уча; очила – очен; ударение – удар; укорителен – укор; уредник – уред и др.

За други при съмнение най-добре е да направим проверка в речника:

Олекна, окуража, окъснея, опустявам, удължа и др.

Има и такива, които са дублети:

Омиротворение/умиротворение

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Помощник капитана извика всички моряци на палобата. Дъждът продължаваше да вали със всички сили, а мълнийте озъряваха нощното небе.

Сложното съществително име помощник-капитан се пише полуслято, тъй като втората част може да се членува – помощник-капитанът. В съществителното палуба е допусната грешка, но тук не може да се направи проверка, тъй като думата е от чужд произход. Предлогът С не трябва да се удвоява, тъй като следва дума с буквата В. Мълниите се пише с две И, тъй като думата е в множествено число. Озаряваха се пише с А, правим проверка с думата заря.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Дърветата оредяха и гората стана проходима. Тримата стражаря бяха оморени, поседнаха на земята и се загледаха в пъстрата украска на есената природа. Изведнъж скочиха от уплаха, защото не посредствено до тях нещо прошумуля.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -