Пиша и говоря правилно! Ден на Европа! Ден на победата!

Днес отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата. Двете сложни наименования трябва да започнат с главна буква, но победата трябва да е с малка, защото не е име. Припомняме правилото и чрез изписването на Втората световна война – при съставните имена само първата дума е с главна буква. Следващите са с главна само ако са собствено име. Правилото важи и за изписването на Европейски съюз и Евросъюз. Но европейски символи ще бъде с малка буква, защото показва принадлежност, а не име.

Празникът се отбелязва със специална церемония на поднасяне на венци и цветя. Думата церемония завършва на –Я, а в множествено число се изписва с две ИИ /церемонии/. В средата на думата след И пишем Аспециална.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

За Великденските празници обекта няма да работи. Всички клиенти ще бъдат обслужени в първият работен ден следващата седмица – Сряда.

Думата великденски е относително прилагателно име и показва принадлежност, а не е име. Затова следва да се напише с малка буква. Съществителното обектът трябва да бъде с пълен определителен член. Правим проверка той няма да работи. Затова пък прилагателното име първия трябва да е с кратък определителен член – в първия/ в него. Дните на седмицата и месеците пишем с малки букви, затова трябва да редактираме и сряда.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Днес е Деня на Европа! Отбелязваме и Деня на Победата. Официялните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на Незнаиния войн.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

- реклама -